Петък, 08 Юли 2011 15:20
Оценете статията
(3 оценки)

10 лесни начина да повярваме в себе си

1.Имайте в себе си вяра

Днес е момента, в който трябва да имате вяра в себе си. Това е толкова важно, защото не се знае дали ще има утре. Независимо, че звучи малко стряскащо, вярвам че всеки един от вас си е дал сметка, че никой не може да ни даде гаранции до кога ще живеем. Затова ако постоянно отлагате момента, в който ще започнете да работите върху своята вяра и утре свърши света, нима няма да съжалявате за това, което сте могли да направите, ако просто повече сте вярвали в себе си. Не губете време, точно сега е правилния момент, ако не вярвате, че сега е точния миг за тази крачка, се надявам да имате отговор на въпроса – Защо точно тази статия четете в момента, а не някой друга? Когато започнете да вярвате в себе си, вие ще откриете, че нещата започват да се случват така както желаете. Осъзнайте, че от този голям избор зависи това дали ще направите велики неща за света и за вас.

2.Продължавайте да предизвиквате себе си

Определено е важно да предизвиквате себе си. Ако се сблъсквате с предизвикателства, които ви помогат да вярвате в себе си и стимулират мисленето ви в тази посока, то тогава е време да потърсите друго нещо пред което да се изправите. Понякога не можем да го осъзнаем, но всъщност по този начин ние се изграждаме като личности. Да се изправим пред нещо, което смятаме за трудност, е безценнен начин както да развием убедеността в себе си, така и куража и смелостта да поемаме ударите на живота. 

3.Спомнете си най-големите успехи, които сте имали

Върнете се назад във времете и си спомнете за успехите, които сте постигнали, както и за случаите, в които сте успяли да събудите силната вярва в себе си. Понякога е много лесно да се концентрираме и да мислим върху грешките в живота ни, но по-важно е да акцентираме върху успеха, това създава позитивна атмосфера в нашето съзнание, в което се раждат само хубави и светли мисли. Миналият ни успех ни дава възможност да продължаваме напред по пътя си и да гледаме с вяра към бъдещето. Когато знаете, че можете да успеете и редовно отделяте време, за да си спомните за успехите в живота си, то неимоверно късметът ще бъде с вас и ще бъдете със сигурност още по-щастливи от постигнатото.

4.Продължавайте да се стараете да бъдете най-добрият

Когато работите върху себе си в посока изграждане на вярата в себе си, не трябва да забравяте, че е необходимо да продължим да работим в посока на това да бъдем по-добри от сегашния момент. Независимо от резултатите, които сте постигнали в живота си, не бива да спирате да опитвате и да се борите, както и да изисквате повече от себе си. Но запомнете и друго, от изключителна важност е да отделяте време, за да признаете пред себе си колко сте велик и колко много сте постигнали, без да бъдете високомерни спрямо останалите, но след това продължете да се стараете и да работите върху себе си, винаги може и по-добре.

5.Никога не се отказвайте

Опитвайте се често да се справите с тези задачи, които смятате, че не можете да постигнете. Тъй като имате склонност да не вярвате в себе си, този процес може да отнеме известно време и много усилия. Давайте винаги най-доброто от себе си при всяка възможност, която се появи. Обещайте си, че никога няма да се откажете да опитвате, независимо какво ще ви коства и какво ще се появи. Не забравяйте, че всяко  усилие, което направите, за да развиете необходимите качества в себе си, с цел да изпълните задачите си, няма да бъде просто губене на време, а точно обратното - полза за цял живот.

6.Освободете се от ограничаващите ви убеждения
Отстранете от себе си всички тези предположения(убеждения), които ви водят до ситуации, в които спирате да вярвате в себе си. Ако не го направите, ще изпадате често в ситуации, в които ще сте се провалили още преди да сте опитали. Това е много важно за вас, да прогоните всички мисли, които ви демотивират и намаляват вярата ви. Вместо това, мислете по друг начин, дайте крила на вашето самочувствие - стимулирайте го, галете го, обичайте го и то ще ви отвърне със същото.

7.Фокусирайте се върху силните си страни
Фокусирайте се върху силните си страни, отколкото върху слабостите си. Концентрирайте се върху областите, където сте доказали своите качества. Въпреки това, не забравйте да анализирате своите слабости и да работите върху тях, за да ги превърнете в силна страна на своя характер. В този процес на преден план обаче, трябва да бъдат силните ви страни.

8.Признавайте успехите си
Поздравявайте себе си за всичките си успехи, независимо дали са малки или големи. Това от своя страна, ще увеличи мотивацията ви и вярата в това, че сте успешна личност, което ще ви даде криле да летите през препятствията като птица.

9.Бъдете в положителна среда

Бъдате заобиколени от хора, които ви се възхищават. Това ще бъде много полезно за вас, за да започнете да вярвате в себе си, особено когато тези хора са също като вас целенасочени и са успяли да постигнат това към което са се стремяли. Срещите ви с тези хора са добър начин да съберете идеи за това как да постигнете целите си и да се научите от другите как да бъдете по-самоуверени.

10.Обичайте се
Много е важно да обичаме себе си, преди да обичаме другите. Това е ключът към създаване на самочувствие, мотивация и всичко останало, което ви помага да вярвате в себе си. Повтаряйте си редовно, колко много се обичате, независимо дали е на ум или на глас, просто го правете всекидневно.

Bogomil Stoev

Последни статии от Bogomil Stoev

Сродни статии (по етикет)

Обратно горе